Publikation: Effekt von Abscisinsäure auf den Raffinosezucker-Stoffwechsel und die Frosttoleranz beim Kriechenden Günsel (Ajuga reptans L.)
Dateien
Datum
Autor:innen
Herausgeber:innen
ISSN der Zeitschrift
Electronic ISSN
ISBN
Bibliografische Daten
Verlag
Schriftenreihe
Auflagebezeichnung
URI (zitierfähiger Link)
Internationale Patentnummer
Link zur Lizenz
Angaben zur Forschungsförderung
Projekt
Open Access-Veröffentlichung
Sammlungen
Core Facility der Universität Konstanz
Titel in einer weiteren Sprache
Publikationstyp
Publikationsstatus
Erschienen in
Zusammenfassung
The aim of this work was to check, if the abscisic acid (ABA) has an influence in the plant Ajuga reptans L. at the synthesis of oligosaccharides of the raffinosefamily (RFOs) and / or on the frost resistance of the plant.
Therefore the whole plants also the kallus- and cellsuspension culture have been examined. The concentrations of carbohydrates (KH), the activities of two RFO biosyntheses-enzymes (raffinose synthase, RafS; galactan:galactan-galactosyltransferase, GGT) and the frost resistance of the plants as a function from culture temperature and ABA treatment concentration has been detected.
It could be recognised, that the ABA has no influence on the RFO syntheses at Ajuga reptans. Only the temperature of the culture condition showed an effect. The activities of RafS and GGT from plants which have been treated with ABA have no statistically difference to the control plants. But we could change the enzyme activities with different temperature (22°C and 3°C/8°C) in the culture condition. The frost resistance of Ajuga reptans was higher on cold adapted plants as on warm holded plants. An ABA treatment couldn t change the frost resistance. The RFO concentrations of cold adapted plants (3°C/8°C) was similar with warm holded plants (22°C). A correlation between RFO concentrations and frost resistance could not be shown exactely.
A detectable influence of ABA on the RFO syntheses and also on the frost resistance could not be proofed.
Zusammenfassung in einer weiteren Sprache
Ziel dieser Arbeit war es zu überprüfen, ob Abscisinsäure (ABA) bei Ajuga reptans L. einen Einfluss auf die Synthese von Oligosacchariden der Raffinosefamilie (RFOs) und/oder die Frostresistenz der Pflanze hätte.
Hierzu wurden neben ganzen Pflanzen auch Kallus- und Zellsuspensionskulturen untersucht. Ermittelt wurden die Konzentrationen der Kohlenhydrate (KH), die Aktivitäten von zwei RFO Biosynthese-Enzymen (Raffinose Synthase, RafS; Galactan:Galactan-Galactosyltransferase, GGT) und die Frostresistenzen der Pflanzen als Funktion von Haltungstemperaturen und ABA Behandlungsmengen.
Es wurde festgestellt, dass ABA keinen Einfluss auf die RFO Synthese bei Ajuga reptans hat. Einzig die Haltungstemperatur zeigte einen Effekt. Die Aktivitäten der RafS und GGT bei mit ABA behandelten Pflanzen unterschieden sich statistisch nicht von denen der Kontrollen. Jedoch konnte bei verschiedenen Temperaturen in der Haltung (22°C und 3°C/8°C) eine Veränderung der Enzymaktivitäten hervorgerufen werden. Die Frostresistenz bei Ajuga reptans war bei kälteadaptierten Pflanzen erwartungsgemäß höher als bei warmgehaltenen Pflanzen. Auch hier konnte eine ABA Behandlung keine Veränderung der Frostresistenz bewirken. Die RFO Konzentrationen der kälteadaptierten (3°C/8°C) Pflanzen waren aber ähnlich wie bei den warmgehaltenen (22°C) Pflanzen. Eine Korrelation der RFO Konzentrationen zur Frostresistenz konnte dadurch nicht eindeutig gezeigt werden.
Ein messbarer Einfluss der ABA auf die RFO Synthese und auf daraus resultierende Frostresistenz konnte nicht nachgewiesen werden.
Fachgebiet (DDC)
Schlagwörter
Konferenz
Rezension
Zitieren
ISO 690
WEBER, Till, 2004. Effekt von Abscisinsäure auf den Raffinosezucker-Stoffwechsel und die Frosttoleranz beim Kriechenden Günsel (Ajuga reptans L.) [Master thesis]BibTex
@mastersthesis{Weber2004Effek-7581, year={2004}, title={Effekt von Abscisinsäure auf den Raffinosezucker-Stoffwechsel und die Frosttoleranz beim Kriechenden Günsel (Ajuga reptans L.)}, author={Weber, Till} }
RDF
<rdf:RDF xmlns:dcterms="http://purl.org/dc/terms/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:bibo="http://purl.org/ontology/bibo/" xmlns:dspace="http://digital-repositories.org/ontologies/dspace/0.1.0#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:void="http://rdfs.org/ns/void#" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema#" > <rdf:Description rdf:about="https://kops.uni-konstanz.de/server/rdf/resource/123456789/7581"> <dc:rights>terms-of-use</dc:rights> <dcterms:abstract xml:lang="eng">The aim of this work was to check, if the abscisic acid (ABA) has an influence in the plant Ajuga reptans L. at the synthesis of oligosaccharides of the raffinosefamily (RFOs) and / or on the frost resistance of the plant.<br />Therefore the whole plants also the kallus- and cellsuspension culture have been examined. The concentrations of carbohydrates (KH), the activities of two RFO biosyntheses-enzymes (raffinose synthase, RafS; galactan:galactan-galactosyltransferase, GGT) and the frost resistance of the plants as a function from culture temperature and ABA treatment concentration has been detected.<br />It could be recognised, that the ABA has no influence on the RFO syntheses at Ajuga reptans. Only the temperature of the culture condition showed an effect. The activities of RafS and GGT from plants which have been treated with ABA have no statistically difference to the control plants. But we could change the enzyme activities with different temperature (22°C and 3°C/8°C) in the culture condition. The frost resistance of Ajuga reptans was higher on cold adapted plants as on warm holded plants. An ABA treatment couldn t change the frost resistance. The RFO concentrations of cold adapted plants (3°C/8°C) was similar with warm holded plants (22°C). A correlation between RFO concentrations and frost resistance could not be shown exactely.<br />A detectable influence of ABA on the RFO syntheses and also on the frost resistance could not be proofed.</dcterms:abstract> <dc:format>application/pdf</dc:format> <dcterms:alternative>Effect of abscisic acid of the syntheses of raffinose and the frost tolerance at Kriechender Günsel (Ajgua reptans L.)</dcterms:alternative> <dc:language>deu</dc:language> <dc:date rdf:datatype="http://www.w3.org/2001/XMLSchema#dateTime">2011-03-24T17:35:32Z</dc:date> <dcterms:issued>2004</dcterms:issued> <dc:contributor>Weber, Till</dc:contributor> <foaf:homepage rdf:resource="http://localhost:8080/"/> <void:sparqlEndpoint rdf:resource="http://localhost/fuseki/dspace/sparql"/> <dcterms:rights rdf:resource="https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/"/> <dcterms:isPartOf rdf:resource="https://kops.uni-konstanz.de/server/rdf/resource/123456789/28"/> <dcterms:available rdf:datatype="http://www.w3.org/2001/XMLSchema#dateTime">2011-03-24T17:35:32Z</dcterms:available> <bibo:uri rdf:resource="http://kops.uni-konstanz.de/handle/123456789/7581"/> <dspace:isPartOfCollection rdf:resource="https://kops.uni-konstanz.de/server/rdf/resource/123456789/28"/> <dspace:hasBitstream rdf:resource="https://kops.uni-konstanz.de/bitstream/123456789/7581/1/Dipl_Weber.pdf"/> <dcterms:title>Effekt von Abscisinsäure auf den Raffinosezucker-Stoffwechsel und die Frosttoleranz beim Kriechenden Günsel (Ajuga reptans L.)</dcterms:title> <dcterms:hasPart rdf:resource="https://kops.uni-konstanz.de/bitstream/123456789/7581/1/Dipl_Weber.pdf"/> <dc:creator>Weber, Till</dc:creator> </rdf:Description> </rdf:RDF>